Ostrava dostala od Tchaj-wanu ochranné pomůcky proti COVID-19

Konkrétně se jednalo o 5 000 kusů jednorázových obleků PPE a 6 000 kusů masek KN-95. Ty převzal v pondělí 3. srpna v Praze senátor Leopold Sulovský (Ostravak, hnutí občanů) od vedoucího Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře (TECO) v České republice Liang-Ruey Ke. Zásilka byla následně převezena do Ostravy, kde bude do konce tohoto týdne rozdělena mezi místní sociální instituce.

Darované ochranné pomůcky dostanou tyto ostravské organizace:

Charita Ostrava, Sanatorium JIH, Mobilní hospic Ondrášek, o.p.s., LADASENIOR s.r.o., Ledax Ostrava o.p.s., Centrum sociálních služeb Jih, p.o., Domov Korýtko, p.o., Domov Čujkovova, Na Výminku s.r.o., Diakonie ČCE – středisko v Ostravě, Domov Sluníčko, Vítkovice, Domov Magnolie, Centrum pro rodinu a sociální péči z.s., Úřad městského obvodu Vítkovice, Domov Slunovrat, Ostrava-Přívoz, p.o., LDN Městské nemocnice, Úřad městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, Armáda spásy v České republice, z.s., Úřad městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, Slezská diakonie, Domov pro seniory Iris, Ostrava-Mariánské Hory, p.o., Židovská obec v Ostravě, Domov Slunečnice Ostrava, p.o., Centrum sociálních služeb Poruba, p.o., Úřad městského obvodu Slezská Ostrava, Domov pro seniory Kamenec,p.o., Čtyřlístek.

„Za tento dar jsme Tchaj-wanu samozřejmě moc vděční a moc za něj děkujeme. Zvlášť v současné době, kdy nikdo netuší, jak se bude situace s koronavirovou pandemií nejen u nás na Ostravsku, ale i na jiných místech po celé republice a samozřejmě i ve světě, dále vyvíjet. Už nyní máme od vedení ostravských sociálních zařízení k darovaným ochranným pomůckám velmi pozitivní ohlasy. Všechna tato zařízení totiž trpí nedostatkem ochranných pomůcek. Proto ještě jednou i jménem všech institucí v Ostravě, mezi něž darované ochranné pomůcky rozdělíme, moc Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláři děkuji,“ říká senátor Leopold Sulovský, který měl tu čest osobně ochranné pomůcky pro Ostravu od TECO v pondělí v Praze převzít, a zároveň jedním dechem dodává, že je naopak smutné, že velmoc, jako je například Čína, nám stejné ochranné pomůcky za nemalé finanční prostředky prodává.

Při rozvozu pomůcek v Ostravě byli nápomocni starosta Richard Čermák (ÚMOb Vítkovic), místostarostové Ivona Vaňková (ÚMOb Slezská Ostrava) a Zdeněk Hűbner (ÚMOb Ostrava-Jih).

Více informací o Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláři v České republice (TECO) na webu https://www.roc-taiwan.org/cz_cs/index.html.

Foto: Jan Vlček