Zpět 25/07/2022

Už jste ochutnali guláš od starosty?

Jestliže jste nevyužili možnost v červnu, určitě přijďte na některé místo v červenci a srpnu.

Vítkovický starosta Richard Čermák se svými kolegy z hnutí Ostravak připravili letní akci Vaříme s Ostravakem. Na různých místech městského obvodu Vítkovice se scházejí s občany, kde u dobrého a vlastnoručně uvařeného guláše diskutují nejen o problémech městského obvodu, ale také o tom, co vše se podařilo, jak občané reagují na změnu ve vedení vítkovické radnice, ale i o všedních věcech. „Lidé mají možnost poznat nás osobně. Mnohdy zjistí, že jsme úplně normální lidi, kteří se na radnici snaží prosadit věci, aby se nám ve Vítkovicích lépe žilo,“ řekl Richard Čermák, starosta Vítkovic za hnutí Ostravak. Zároveň přiznává, že on osobně guláš nevaří: „Já vám ho mohu nabrat na talíř, anebo raději k němu natočit zlatavý mok. Na vaření tu jsou jiní specialisté – Pavel Freisler, Pavel Kalina nebo Petr Menšík.“

Na přípravě guláše se podílejí tři chlapi, kteří nejsou žádní kuchaři profíci, ale vaření, stejně jako komunální politika, je jejich koníček. S přípravami začínají brzy ráno v pohodlí domova, kde si připraví maso a cibuli. Kolem desáté dopoledne dojedou na místo setkání a tam se pustí to vaření. Guláš je hotový mezi druhou a třetí hodinou odpolední. V mezičase si povídají s lidmi, kteří dojdou. Kdo nechce čekat na guláš, má většinou možnost si opéct buřta nebo se jen osvěžit pivem či nějakým nealkem.

Vnímavý čtenář pochopil, že vše je v gesci chlapů. Děvčata z vítkovické kandidátky se v průběhu celého dne věnují zábavě pro děti, která samozřejmě nesmí chybět.

Chybět nemůže ani recept na Ostravacký kotlíkový guláš, o který se s námi podělil hlavní šéfkuchař Pavel Freisler. „Jedná se o klasický recept, který však obsahuje velkou porci srdíčka od kuchařů. Takže doma ho nikdy nebudete mít v této kvalitě. Tak přijďte ochutnat na některé naše příští setkání,“ zve Pavel Freisler společně se všemi kolegy.

RECEPT
1. Do kotlíku dáme sádlo. Jakmile se rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájenou cibuli.
2. Až cibule zesklovatí, přidáme rajský protlak a na velké kostky nakrájené maso. Osolíme, okořeníme pepřem a pálivou paprikou. Jakmile se maso zatáhne, kotlík zalijeme vývarem, popřípadě jen vodou.
3. Vaříme až maso mírně změkne (zhruba 120 minut), pokrm občas zamícháme.
4. V této fázi do kotlíku hodíme na osminky nakrájená rajčata a na proužky nakrájené papriky.
5. Guláš opět dochutíme kořením – pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem, případně solí. Opět necháme ještě 30 minut povařit a můžeme podávat nejlépe s čerstvým chlebem.


DOBROU CHUŤ PŘEJE OSTRAVAK

Sdílejte článek