Zpět 11/04/2022

Super potravina, kterou najdete na jarní procházce

Začalo období medvědího česneku, který působí jako antibiotikum a pomáhá léčit i vysoký tlak.

Počasí nás začíná lákat na procházky a první sluneční paprsky probouzí i samotnou přírodu. Říká se, že ho příroda posílá jako dar pro tělo vyčerpané po zimě. Řeč je o medvědím česneku.  Jedná se o jednu z prvních bylinek, které na jaře vyrostou. Můžete si ji sami nasbírat na místech, kde to není zakázané. A ač se to může zdát neuvěřitelné, ale i v Ostravě existuje spousta míst, kde tato bylina roste. Nejčastěji se vyskytuje v okolí potůčků a říček, na vlhkých stinných místech městských lesoparků. Medvědí česnek má jemnější chuť než klasický česnek a typickou intenzivní vůni. Pokud jste ho někdy okusili, chuťovou motivaci určitě už dávno máte. Tato bylina má velmi příznivé účinky pro lidský organismus. Je jakousi jarní očistou, ale i dlouhodobou prevencí před nejrůznějšími nemocemi.


Účinky medvědího česneku

· Ideální doplněk pro jarní detox organismu. Má diuretické účinky, pomáhá čistit krev a ledviny

· Přírodní antibiotikum. Při chřipce a nachlazení funguje jako prevence i lék

· Pomáhá proti kvasinkovým infekcím

· Vzpruha pro imunitu

· Podporuje krvetvorbu. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, ale i železa

· Pomáhá snížit krevní tlak


A jak s medvědím česnekem naložit? „Není to nijak složité. V kuchyni s ním pracuji obdobně jako se špenátem. To znamená polévka, příloha, ale nejraději z něj dělám pesto, která využiju při vaření po celý rok,“ řekla Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak, která každoročně na jaře chodí se svými syny sbírat listy medvědího česneku v okolí řeky Odry. „Důležité je listy česneku trhat, nejlépe stříhat, tak, aby v zemi zůstaly cibulky, díky kterým v dalším roce zase tato vzácná bylina vyroste,“ doplnila P. Bernfeldová a dodává recept na výrobu domácího pesta.


Pesto z medvědího česneku

Potřebujeme listy medvědího česneku, olivový olej a sůl.

Na mísu o průměru 28 cm medvědího česneku dáváme 2 hrnky oleje a 3 lžíce mořské soli. Ponorným mixérem směs rozmělníme. Medvědím pestem plníme malé skleničky do 250 ml se šroubovacím uzávěrem. Když skleničku naplníme, nahoru do každé dáme lžičku extra panenského olivového oleje. Skleničky skladujeme na tmavém místě. Medvědí pesto vydrží až dva roky. Po otevření uložíme v chladničce, otevřené pesto musíme spotřebovat do měsíce. Medvědí pesto je výborné pod maso, do sýrových a tvarohových náplní k plnění slaných šátečků z listového těsta a jako část náplně do pizzy a pity.

Sdílejte článek