Zpět 16/07/2015

ANO sliby šetřit a nezvyšovat daně nedodrží, starosta přiznal špatné rozhodnutí rady

Hnutí ANO v Porubě veřejně přiznalo, že není schopno dodržet sliby, které dalo voličům před volbami - šetřit a nezvyšovat daně. Na zastupitelstvu předneslo návrh na zvýšení daně z nemovitosti. Na dotaz, proč jdou proti volebním slibům, místostarostka Doc. Válková sdělila, že nejsou schopni tyto sliby dodržet.

Transparentnost vzala taky za své, neboť občané stále nemají podklady zastupitelstva na webu a koalice chytře do programu připsala tento přínos (materiál na poslední chvíli) č. 4 – Úprava obecně závazné vyhlášky č. 7/2012 o stanovení koeficientu pro výpočet daně z nemovitostí. Skvěle vymyšleno, který občan by z toho usuzoval, že zaplatí o 100% více na daních?

Přestože opozice ukázala několik příkladů, kde je možno ušetřit (např. oprava 24 bytů 2+1 na ulici Skautské za projektovanou cenu 20 000 000 Kč, nebo řešení parkování na Alžírské za 17 000 000 Kč pro 133 míst tedy za cenu 128 000 Kč za 1 parkovací místo), koalice ČSSD-ANO-KDU-ČSL těsnou většinou prosadila návrh na zvýšení daně. 

Bylo vidět na některých koaličních zastupitelích, že mají s hlasováním problém, ale dostali jasný příkaz „zvedni ruku a svědomí neřeš“. 

Místostarostka Mgr. Bajgarová slíbila, že vybrané peníze půjdou do oprav chodníků, kamerového systému a bezpečnosti v obvodu. Dále místostarostka Mgr. Bajgarová slíbila, že hlasování rady bude na webových stránkách včetně zápisu z této rady, tak jak to již dávno funguje v obvodu Ostrava-Jih. Další sliby, které si opozice pohlídá.

Na závěr zastupitelstva bylo projednáno ukončení projektu parkovacího domu KD Poklad, na pozemku ZŠ, s celkovou škodou za projekt, 1 100 000 Kč. Na dotaz, kdo to zaplatí? Starosta odpověděl: no přece my všichni. Na dotaz kdo za to může? Starosta přiznal, že to bylo rozhodnutí minulé rady. 

Každý, kdo v životě udělá špatné rozhodnutí, si za to nese následky, ale to není případ Porubské radnice.

Přijďte a poslechněte si, jak Vás zastupují lidé, kteří byli ve volbách zvoleni. Termín dalšího zasedání zastupitelstva je stanoven na 8. 9. 2015. 

Sdílejte článek