Zpět 31/08/2018

Něco k odvolání předsedy kontrolního výboru Zastupitelstva městského obvodu Ostrava-Jih

Pro vysvětlení situace se musíme vrátit trochu do historie, konkrétně do roku 2014. Je veřejným tajemstvím, že placenou funkcí předsedy kontrolního výboru si současná koalice na Jihu (ANO, ČSSD, KDU-ČSL) pojistila tichou podporu KSČM. Na 1. zasedání zastupitelstva Městského obvodu Ostrava-Jih dne 13. 11. 2018 bylo 25 zastupiteli (všichni z ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a dále 3 ANO – Bednář, Gemela, Šimík) rozhodnuto o tom, že předseda kontrolního výboru Karel Gavenda (KSČM) bude uvolněná funkce, které přísluší hrubý měsíční plat kolem 50.000,- Kč. Karel Gavenda přitom jako svou kvalifikaci pro tuto pozici považoval zejména to, že zahajuje již 11. volební období jako zastupitel Ostravy-Jih.  

Po rezignaci Karla Gavendy byl na 4. zasedání zastupitelstva zvolen předsedou kontrolního výboru Martin Mařák (KSČM), když pro něj hlasovala koalice ANO, ČSSD, KDU-ČSL i KSČM. Proti neúčelnému vynakládání veřejných prostředků byli pouze zastupitelé hnutí OSTRAVAK, ODS a MUDr. Jaroslav Hájek a Lukáš Král (oba ANO). Zastupitelé hnutí OSTRAVAK navíc nabízeli, že se sami rádi ujmou funkce předsedy kontrolního výboru za předpokladu, že tato funkce nebude uvolněná. Marně.

Krajský soud v Ostravě přitom Martinu Mařákovi dne 12. 11. 2014 povolil oddlužení prostřednictvím insolvenčního správce. I přesto, že jsme poukazovali na skutečnost, že člověk, který není schopen kontrolovat své domácí finance, nemůže být vhodným kandidátem na pozici předsedy kontrolního výboru, nepodařilo se nám ani opakovaně během volebního období Martina Mařáka z této funkce odvolat.

Obrat nastal až nyní. Martin Mařák, zejména díky platu uvolněného zastupitele, řádně splatil své dluhy v rámci insolvenčního řízení, a zřejmě i proto již nemusel být vůči své mateřské straně loajální. Začal vystupovat proti ní a následně jej jeho organizace KSČM ze svých řad vyloučila. Mimochodem, nyní pan Mařák založil nové politické uskupení s názvem BEZPEČNOST, ODPOVĚDNOST, SOLIDARITA a kandiduje s ním v říjnových komunálních volbách.

KSČM si tyto kroky nenechala líbit a rozhodla se, že Martina Mařáka z funkce předsedy kontrolního výboru odvolá. Způsob, jakým to učinila, nelze nazvat jinak, než politickou sebevraždou v přímém přenosu. Navrhovatel odvolání Josef Graňák veřejně prohlásil, že KSČM měla funkci předsedy kontrolního výboru slíbenu již od samého počátku a že vzhledem k tomu, že pan Mařák již není člen KSČM, je třeba jej odvolat a zvolit předsedu nového. Zřejmě s ohledem na blížící se volby pak bylo navrženo, aby pozice předsedy kontrolního výboru byla nově neuvolněná. Ačkoliv až dosud placenou tichou podporu KSČM koalice hájila tím, že předseda kontrolního výboru má spoustu práce, takže si svou více než 50.000,- Kč odměnu zaslouží, s obavou, že by jim tyto praktiky u voličů neprošly, nyní zastupitelé koalice i KSČM změnu odhlasovali.

To, proč městský úřad Ostrava-Jih takto zbytečně utratil více než 2,5 mil. Kč, však již nikdo občanům nevysvětlil. Zřejmě dotyční spoléhají na krátkou paměť voličů nebo na to, že se hlasováním
na posledním zastupitelstvu od tohoto nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky dostatečně distancovali.

Opravdu jste ochotni jim to prominout?

 

Bc. Zdeněk Hübner, MBA

předseda klubu Ostrava – Jih, hnutí Ostravak

 

 

 

Sdílejte článek